بگذارید موضوع را با یک مثال شروع کنیم.
فرض کنید شما صاحب یک مغازه فروش لوازم یدکی هستید.
فروش ماهانه شما چهارده
میلیون و پانصد هزار تومان است که:
۶ میلیون
آن پول خرید لوازم است و ماهانه ۳ میلیون
بابت اجاره پرداخت میکنید.
پس از کسر پول آب، گاز، برق، تلفن و مالیات که نزدیک به پانصد هزار تومان است.
به مبلغ سود ۵ میلیون تومان می رسیم.
این به منزله سود خالص شماست و بقیه ۹۵ میلیون تومان به عنوان هزینه هستند.
پس EPS این کسب و کار در ماه پنج میلیون است.
حالا با یک ضرب و تقسیم ساده میتوانید سود روزانه و سالانه و حتی ساعتی کسب و کار خود را پیدا کنید. و EPS همه حالات شغل تان را بیابید.
EPS برای شرکت ها هم به همین شکل است.
یعنی سود شرکت بعد از کسر هزینه هایی مثل مواد اولیه، هزینه های شرکت، پول ماهانه کارکنان شرکت و مالیات به عددی می رسیم که می شود سود شرکت.
حالا کافیست این مبلغ را به تعداد سهام شرکت تقسیم کنیم تا حاصل آن شود EPS شرکت.
EPSچیست؟
EPS مخفف کلمات earning per share است که به معنی درآمد هر سهم می باشد.در واقع تمامی شرکت های سهامی سود یا زیان خود را بطور مساوی بین تعداد سهام های شرکت تقسیم می کنند.
درآمد هر سهم سالانه از تقسیم سود خالص کل شرکت پس از کسر مالیات بر تعداد کل سهام های شرکت بدست می آید و طبیعتا هرچه EPS شرکتی بیشتر باشد سودسازی آن بیشتر است و گزینه مناسب تری برای سرمایه گذاری می باشد البته با EPS به تنهایی نمی توان خرید و فروش کرد و باید عوامل دیگری را نیز در انتخاب گزینه های سرمایه گذاری در نظر گرفت اما EPS یکی از مهم ترین و معتبرین ملاک های انتخاب سهام خوب است که بیشتر در تحلیل بنیادی کاربرد دارد.
انواع EPS
در تحلیل های بازار سرمایه ۲ نوع EPS وجود دارد و بررسی می شود. یکی EPS پیش بینی و دیگری EPS تحقق یافته که در ادامه هر دو را توضیح خواهیم داد.
EPS پیش بینی:
شرکت های پذیرفته شده در بورس موظفند تا در آغاز سال مالی خود برای سال پیش رو مبلغی برای درآمد و سودسازی شرکت پیش بینی و به سازمان بورس اعلام کنند.
این پیش بینی توسط مدیران مالی شرکت به کمک حسابداران و مدیران ارشد و با توجه به وضعیت سودسازی شرکت در سال گذشته ، عوامل اقتصادی بیرونی ، برنامه ریزی های مدیریت و….. انجام می شود. EPS پیش بینی از اهمیت بیشتری به نسبت EPS تحقق یافته دارد چون سرمایه گذاران بر روی آینده ی شرکت سرمایه گذاری می کنند.
اما نکته مهم این است که این پیش بینی بطور قطعی به وقوع نمی پیوندد و ممکن است عواملی بطور اتفاقی یا پیش بینی نشده در آن اثر بگذارند. اگر چه سعی می شود که EPS پیش بینی به واقعیت نزدیک باشد اما خود سرمایه گذار می بایست با بررسی و تحلیل های اقتصادی وضعیت شرکت و سودسازی آنرا بسنجد.
EPS تحقق یافته:
EPS تحقق یاقته درآمد هر سهم است که از تقسیم درآمد خالص شرکت بر تعداد سهام بدست می آید. EPS تحقق یافته را می توان از سایت کدال و اطلاعیه های شرکت مورد نظر دریافت.
EPS که در سایت TSETMC.COM مشاهده می کنید EPS تحقق یافته آن شرکت است.
نکات بسیار مهم در EPS:
با آغاز سال مالی شرکت ها موظفند تا هر ۳ ماه صورت های مالی خود را در کدال منتشر کنند و EPS پیش بینی جدید را اعلام کنند طبیعتا چون مدتی از سال مالی و فعالیت شرکت می گذرد و مقداری از درآمد مشخص شده پیش بینی آن آسان تر و به واقعیت نزدیک تر است اگر EPS اعلامی جدید با قبلی متفاوت باشد یه اصطلاح تعدیل سود یا تعدیل EPS گفته می شود. اگر EPS بیشتر شده باشد تعدیل مثبت و باعث افزایش قیمت سهام می شود و اگر EPS کمتری اعلام شود به آن تعدیل منفی گفته می شود که به طبع همراه با کاهش قیمت سهام می باشد.
EPS منفی به معنی زیان ده بودن شرکت است یعنی هزینه های شرکت از درآمد آن بیشتر است و در طول زمان اگر به همین روند ادامه دهد سرمایه های سهام داران را نابود می کند.
از مهم ترین نکاتی که باید به آن توجه کرد تداوم داشتن EPS و سود سازی است. شرکتی که چندین سال پیاپی و پشت سر هم سود خوبی را کسب کرده بهتر از شرکتی است که تنها در یک دوره سود مناسبی داشته. برای بررسی تداوم سود باید صورت های مالی سال های گذشته و درآمد آنرا بررسی کرد و همچنین آینده شرکت و آینده بازار محصولات صنعت مورد نظر تحلیل کرد.