در این مقاله قصد داریم تا در مورد این موضوع که چرا شرکت ها علاقه مند به حضور در بورس هستند بحث کنیم. این که بورس میتواند برای شرکت هاچه مزیت هایی داشته باشد تا آن ها را تشویق کند تا وارد ان شوند.
۱- سهولت در تأمین مالی از طریق انتشار سهام و سایر اوراق بهادار
شرکتها برای گسترش فعالیت خود به منابع مالی جدید نیاز دارند. این منابع مالی معمولاً از طریق استقراض از بانک یا از طریق عرضه سهام تأمین میشود. تأمین مالی از طریق استقراض مشکلات زیادی دارد؛ اما مزیت پذیرفته شدن شرکتها در بورس ، تأمین مالی از طریق عرضه سهام را فراهم میکند.
در این روش کافی است شرکتی در بورس پذیرفته شود و برای سرمایهگذاران نیز عملکرد و آینده قابلقبولی داشته باشد. در این صورت با عرضه سهام جدید شرکت مذکور در بورس، این سهام بهسرعت به فروش رسیده و تأمین مالی مورد نیاز انجام میشود. بهاینترتیب شرکت نهتنها اقساطی را پرداخت نمیکند، بلکه شرکایی به نام سهامداران جدید دارد که در سود و زیان با آن سهیم میشوند.
شرکتهایی که سهامشان در بورس خریدوفروش میشود کمتر از سایر شرکتها مالیات میپردازند
۲- استفاده از معافیتهای مالیاتی
به دلیل نقش بورس در رونق اقتصادی، قوانین و مقررات متنوعی برای آن در نظر گرفته شده که یکی از آنها معافیت مالیاتی برای شرکتهای بورسی است. در واقع شرکتهایی که سهامشان در بورس خریدوفروش میشود کمتر از سایر شرکتها مالیات میپردازند. به این ترتیب هزینه آنها کاهش و سودشان افزایش پیدا میکند. این مزیت سبب تلاش شرکتها جهت کسب شرایط لازم برای حضور در بورس بکوشند.
گفتنی است مالیات شرکتهای غیر بورسی بر مبنای ۲۵ درصد محاسبه میشود، اما شرکتهایی که در بورس و فرابورس پذیرفته میشوند، به ترتیب ۱۰ درصد و ۵ درصد از تخفیف مالیاتی تشویقی برخوردار شده و مالیات آنها از ۲۵ درصد به ۲۲.۵ درصد و ۲۳.۷۵ درصد کاهش مییابد.
۳- بهروزرسانی ارزش واقعی شرکت
ارزش سهام شركتهای بورسی و ارزش واقعی آنها بر اساس عرضه و تقاضای بازار تعیین میشود. قیمت سهام این شركتها هر روز با توجه به وضعیت شركت(اوضاع مالی، رشد تولید، كاهش هزینهها، افزایش فروش و برنامههای طرح و توسعه) و صنعتی كه شركت در آن قرار دارد، تعیین میشود. صاحبان سهام نیز از مزیت تعیین روزانه ارزش داراییهایشان، توسط یك بازار رسمی بهرهمند خواهند شد.
۴- کسب وجهه، اعتبار و اعتماد عمومی
از دیگر مزیت پذیرفته شدن شرکتها در بورس میتوان به این موضوع اشاره کرد که به هر شرکتی اجازه عرضه سهام در بورس داده نمیشود و شرکتها باید دارای شرایط ویژهای باشند. برای مثال شرکت باید سهامی عام باشد، طی سه سال گذشته سودآور باشد، مدت مشخصی از زمان فعالیتش گذشته و عملکرد قابل قبولی داشته باشد، حداقل سرمایه معینی داشته باشد و…
چنین شرایطی باعث اعتماد بیشتر سرمایهگذاران به شرکتهای فعال در بورس میشود. این اعتماد است که باعث تمایل سرمایهگذاران به خرید سهام آن شرکت در بورس و به دنبال آن توسعه شرکتهای بورسی میشود. بعلاوه چون شرکتهای بورسی در مقابل بقیه شرکتها از شفافیت و عملکرد بهتری برخوردارند، نهادهای وامدهنده مثل بانکها نیز این شرکت را در اولویت میگذارند. همچنین شرکتهای پذیرفتهشده در بورس از شرایط اطلاعرسانی و تبلیغاتی مناسبتری برخوردارند، زیرا اطلاعات آنها از طریق رسانه و بهطور مستمر به مردم اعلام میشود که این موضوع امتیاز ویژهای است.
۵- افزایش اعتبار داخلی و خارجی و تأمین مالی
شركتهای بورسی با توجه به معیارها و فرآیند پذیرش(معیارهای سودآوری و ارائه صورتهای مالی معتبر) و خریدوفروش سهام آنها و در نتیجه تغییر در تركیب سهامداران، اعتبار داخلی و بینالمللی پیدا میكنند. ارزیابی دائمی عملكرد شركت در بازار و حساسیت فعالان بازار بورس نسبت به فعالیتها و برنامههای شركت، زمینههای اعتبار مذكور را مهیا میسازد.
۶- سهولت در استفاده از تسهیلات بانكی و سایر ابزارهای تأمین مالی
شركتهای بورسی به دلیل كسب اعتبار و رعایت قوانین و مقررات بازار بورس در چارچوب رعایت اصول و موازین استانداردهای حسابداری و مالی و گام برداشتن در مسیر پویایی، تحول و سودآوری روزافزون، برای استفاده از اعتبارات بانكی از تسهیلات ویژهای برخوردارند. سقف تسهیلات بانكی برای شركتهای پذیرفتهشده در بورس بیشتر از شركتهای غیر بورسی است.